Kulağa Kaçan
Kulağakaçanların insanların kulaklarının içine girdiklerine dair bir söylenti süregelmektedir. Bu bir efsane olup bilimsel bir gerçeği yansıtmamaktadır. Kulağakaçanların insanlara korkutucu gelmelerinin nedenleri, arka kısımlarında bulunan kıskaçlarıdır. Bu kıskaçları, savunma ve diğer rakiplerinden kaçabilmek için kullanırlar.
Ülkemizde yirmiden fazla kulağakaçan türü bulunmaktadır. Boyları, türlere göre değişkenlik gösterir ve yaklaşık 5 – 25 mm arasındadır. İki çift kanatları vardır ve ince yapılı böceklerdir.
Kulağakaçanlar geceleri faaliyet gösteren böceklerdir. Gündüzleri nemli çatlak, delik, kayaların ve kütüklerin altında gizlenirler. Kulağakaçanlar hem bitki hem de böcekler ile beslenirler.
Kulağakaçanlar, kışın toprak altında ki oyuklarda yaşarlar. İlkbaharda, kulağakaçan dişileri bu oyuklara yumurtalarını bırakırlar ve yumurtalar çatlayana kadar bu oyuklarda zamanlarını geçirirler.
Kulağakaçanlar diğer böcek türlerinin aksine ışığa gelirler. Yaz aylarında sabahları, geceden kalma minder, battaniye ve çarşaf gibi ev eşyalarının altına toplanırlar. Kulağakaçanlar, yiyecek bulmak için veya hava değişimlerinden dolayı evlere girebilirler.
Dişiler, türlere göre değişim gösterse de ortalama 30 ile 50 arası bir miktarda yumurtlarlar. Yumurtadan çıktıktan sonra erginliğe ulaşmadan 4-5 sefer kabuk değiştirirler.