Ev Faresi
Ev fareleri (Mus Domesticus) erginliğe ulaştıklarında, kuyruk uzunluğu hariç yaklaşık 12 cm boyunda ve 30 g ağırlığındadır. Kuyruk uzunluğu baş ve gövde boyu kadardır. Ev fareleri, tüyleri düz kahverengi gri arası bir renkte, silindirik burunlu ve gözleri küçüktür. Ambalaj malzemesi, pamuk, kağıt, kumaş gibi yuva yapabilecekleri materyallerin bulunduğu ev, yiyecek depoları ve ambarların karanlık ve tenha noktalarda bulunurlar.
Dışkıları pirinç büyüklüğünde ve oval, siyah renklidir. Ev fareleri 35 gün gibi kısa zamanda ergin hale gelir. Ortalama bir yıl yaşarlar. Dişi ev farelerinin gebelik süreleri 18-21 gün arasında ve bir seferde 5-8 yavru doğurur. Dişi ev fareleri yılda 10 döle kadar yavru verebilir.
Bulundukları yüzeyden 30 cm yüksekliğe sıçrayabilir, kablo ve ip üzerinde yürüyebilir, pürüzlü duvarlara kolayca tırmanabilir, yüzebilir ve -10 C de yaşayabilirler.
Güçlü işitme ve koku duyularına sahiptiler. 6 mm den büyük aralıklardan zorlanmadan geçebilirler. Fareler yüzlerce patojen organizma (virüs,bakteri,mantar,solucan ve artopod) taşıyabilirler. Ev farelerinin Kuyruğu sadece denge mekanizması olarak değil, aynı zamanda yön bulma duyularının da aktif şekilde kullanılmasında yardımcı oluyor. Farelerin kuyrukları vücut ısısı yükseldiğinde, bu artışı dengelemek için vücut ısısını düşürüyor.